Ontdek het hart van Zwolle met deze veelzijdige stadswandeling. Deze route van 5 kilometer leidt je langs iconische bezienswaardigheden zoals de Peperbus, Sassenpoort en Museum De Fundatie, terwijl je ook door charmante, minder bekende straatjes wandelt.

Route 

Via Komoot kun je de door mij samengestelde route bekijken en downloaden.

Papenstraat, museum De Fundatie en park Eekhout 

Vanuit de Papenstraat loop je verder richting een van de bekendste bezienswaardigheden van Zwolle: museum De Fundatie. Het museum voor beeldende kunst is herkenbaar door het bolvormige dak en de gouden duif en is het voormalige Paleis van Justitie. Het museum werd in 2012/2013 uitgebreid met een nieuwe expositieruimte op het dak van het bestaande gebouw. Deze ovaal bolvormige toevoeging is een ontwerp van Bierman Henket architecten. Het kunstwerk van de duif is ontworpen door Marte Röling en heet de ‘Grote Gouden Vette Vredesduif’ en is een ware blikvanger.

Park Eekhout is een stadspark in Zwolle en een beetje een verborgen pareltje. Het park was oorspronkelijk de tuin van de villa Eekhout, maar werd in 1910 gekocht door de gemeente Zwolle. Eekhout heeft ook een kleine dierenweide.

Burgemeester van Roijensingel, Groot Wezenland en Kerkbrugje

Loop langs de statige panden van de Burgemeester van Roijensingel en de bekende fontein richting Groot Wezenland. Op de plek van Groot Wezenland stond vroeger een ziekenhuis: het Weezenlanden (vroeger het R.K. Ziekenhuis). Inmiddels zijn er huizen voor in de plaats gekomen. Loop langs het water en geef je ogen de kost door het aanschouwen van de mooie panden aan de Wilhelminasingel en het Ter Pelkwijkpark.

Kerkbrugje, Diezerpoorterbrug en Badhuiswal

Loop via de Kerkbrug, beter bekend als het Kerkbrugje, richting de Diezerpoortenplas. Het Kerkbrugje verbindt het Groot Wezenland en het Terpelkwijkpark/Kerkstraat. Lang geleden was het een draaibrug, die in  1876 op verzoek van bewoners van de Wipstrikkerallee werd gebouwd zodat bewoners buiten de grachten de binnenstad makkelijker konden bereiken. In 1984 werd de draaibrug vervangen door de huidige vaste brug. De Badhuiswal is ook leuk om te bekijken. Je krijgt bijna het gevoel dat je in Frankrijk rondloopt. Het is een park aan de rand van het centrum van Zwolle. Toen de stad rond 1600 van bastions en wallen werd voorzien, heette de Badhuiswal het Diezerpoortenbolwerk. In 1842 opende dr. E.T. Schaepman hier een badhuis en daaraan dankt de Badhuiswal haar naam.

Kort maar krachtig

5 kilometer

De Spiegel, Pelserbrugje, Peperbus, Sassenpoort en Museum de Fundatie

O.a. Bij Hartje Zwolle, de Gillende Keukenmeiden, Brasserie Jansen, Villa Suikerberg en Everyday Bread & Coffee (op de route)

Park Eekhout