Aan het Bethlehemkerkplein vind je Savvy Collectives, een vrolijk en kleurrijk pand dat direct opvalt door de speelse raamschilderingen. Maar deze winkel is veel meer dan alleen een kledingwinkel. Eigenaresse Iliana heeft een duidelijke missie: het verkopen van preloved kledingstukken die niet alleen uniek zijn, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst. Goed voor zowel je portemonnee als de planeet.

Het ontstaan van Savvy Collectives

Al jarenlang droomde Iliana van haar eigen winkel. In april 2021 besloot ze deze droom werkelijkheid te maken. Nog geen halfjaar later, in september, bemachtigde ze haar eigen pand en startte ze met de verbouwing. In oktober gingen de deuren van Savvy Collectives officieel open. De naam was snel gevonden: “Tijdens het lezen van een Engels boek viel mijn oog op het woord ‘savvy’, wat ‘gezond verstand’ betekent. Dat vond ik perfect passen. Naast dat het goed klinkt, benadrukt het ook dat we ons gezonde verstand moeten gebruiken, ook in de modewereld,” vertelt Iliana. De toevoeging ‘Collectives’ kwam voort uit haar visie dat duurzaamheid een gezamenlijke inspanning is: “We doen het samen. Mensen leveren kleding in die ze niet meer dragen, en anderen kunnen deze items een nieuw leven geven.”

Duurzaamheid centraal

Met een achtergrond in International Fashion & Management aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), heeft Iliana al vroeg geleerd over de impact van de mode-industrie op het milieu. Haar droom? Minder fast fashion en minder textielafval, en juist meer aandacht voor onze planeet. Daarom verkoopt Savvy Collectives alleen tweedehands kleding, zodat we optimaal gebruikmaken van wat er al is. Iliana hoopt zo bij te dragen aan een eerlijkere en langzamere mode-industrie waarin we bewuster omgaan met de aanschaf van nieuwe items en oude kleding een tweede kans geven.

Kleding inbrengen bij Savvy Collectives

Bij Savvy Collectives draait alles om hergebruik. Klanten kunnen hun ongewenste kledingstukken inbrengen, en als deze verkocht worden, ontvangen ze 40% van de verkoopprijs. Dit tegoed kan uitbetaald worden of besteed worden in de winkel. Niet-verkochte items kunnen opgehaald worden of worden gedoneerd aan een goed doel, of aan studenten die deze upcyclen tot iets nieuws. “Het selecteren van de binnengebrachte kleding is een van mijn favoriete taken,” zegt Iliana. “Ik kijk niet naar merken, maar naar de potentie van elk item om opnieuw geliefd te worden.”

Scrapfab: eigen collectie van hergebruikt materiaal

Naast de tweedehands kleding verkoopt Iliana ook handgemaakte items van haar eigen merk Scrapfab, dat ze samen met haar zusje Nadiah runt. De producten, waaronder giletjes en scrunchies, worden gemaakt van restmaterialen en tweedehands stoffen. Daarnaast draagt ook Iliana’s tante bij met handgehaakte items, gemaakt van kringloopwol die ze zelf kleurt.

Toekomstvisie van Savvy Collectives

Iliana heeft grote plannen voor de toekomst. “Mijn ultieme droom? Dat mijn winkel uiteindelijk overbodig wordt omdat mensen bewuster omgaan met mode en minder fast fashion kopen,” zegt ze met een glimlach. Tot die tijd blijft ze zich inzetten voor duurzaamheid, met de hoop op meer samenwerkingen met andere creatievelingen en misschien zelfs een verhuizing naar een groter pand.

Vorige slide
Volgende slide

Kort maar krachtig

Waar?

Bethlehemkerkplein 30, Zwolle

Wat?

Winkel met tweedehands en handgemaakte kleding