Fan van koffie én gezellige plekjes? Houd je notitieboekje bij de hand! In dit artikel deel ik mijn vier favoriete koffiespots in onze prachtige Hanzestad. Deze sfeervolle locaties zijn perfect voor een heerlijke cappuccino, flat white of espresso—of je nu ter plekke geniet of kiest voor een to-go.

Everyday Bread… & Coffee (City Store)

Een van mijn favoriete plekken voor koffie is Everyday Bread… & Coffee. Ze hebben vestigingen aan de Diezerpoortenplas (de city store), in Assendorp en in Hattem. Mijn persoonlijke favoriet is de city store, vooral omdat deze op loopafstand ligt—ideaal voor een lunchwandeling. De koffie is er heerlijk, goed geprijsd, en de latte art is werkelijk een kunstwerk. Bijna zonde om het perfecte konijn of zwaantje in het melkschuim te verstoren. In de zomer geniet ik hier graag van een ijskoffie, het liefst met karamel.

Ben je geen koffiedrinker? Geen probleem! Ze serveren ook heerlijke chai lattes (probeer zeker de Ginger ‘n Spice) en diverse smoothies. Daarnaast biedt de menukaart smakelijke broodjes, prachtig opgemaakte bowls en andere lekkernijen. Een perfecte plek voor zowel koffie als lunch.

Diezerpoortenplas 9, 8011 VV Zwolle

Espressobar Maling

Als je aan goede koffie denkt, denk je aan Espressobar Maling. Deze espressobar, sinds april 2016 gerund door Sander Groenink, is een begrip in Zwolle. Sander heeft zijn vakmanschap bewezen door meerdere prijzen te winnen in de Dutch Brewers Cup 2019 en Cup Tasters 2019. Naast heerlijke koffie kun je bij Maling ook genieten van verrukkelijke baksels die boven de bar worden gebakken, zoals oma’s appeltaart of een smeuïge blondie.

Luttekestraat 28, 8011 LR Zwolle

Sam’s Coffee

Bij Sam’s Coffee drink je “coffee with manners.” De slogan weerspiegelt zijn missie: alle bonen worden rechtstreeks betrokken van koffieboeren. Sam hecht veel waarde aan duurzaamheid en eerlijke handel, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van heerlijke, direct trade koffie. Deze bonen zijn ook te koop in de winkel. Het interieur van Sam’s pand aan de Klokkensteeg is stijlvol en fris, met designmeubels en mooie kopjes. Probeer zeker de heerlijke cinnamon buns, en vergeet niet de andere lekkernijen zoals de Franse cruffin.

Wil je meer leren over koffie en je barista-skills thuis verbeteren? Bij Sam kun je ook workshops volgen.

Klokkensteeg 2, 8011 XV Zwolle

Anne & Max

Anne & Max noemt zichzelf de huiskamer van de stad, en dat voel je meteen aan het interieur. Zak lekker weg in een van de fluwelen fauteuils—perfect om de krant te lezen met een kop koffie erbij. Mijn favoriete plekje? Bij het raam, waar je heerlijk mensen kunt kijken. Bij Anne & Max kun je ook genieten van lekkernijen zoals worteltaart, Italian cheesecake en bananenbrood.

Sassenstraat 39, 8011 PB Zwolle

Andere leuke plekjes

Dit is slechts een selectie van de vele geweldige koffiespots in Zwolle. Andere aanraders zijn het Vliegerhuys, Van der Velde in de Broeren (voorheen Waanders), en Jantjes Lief. Voor meer tips, volg me op Instagram, waar ik regelmatig mijn favoriete plekjes deel.