De Wijde Aa is een fijne recreatieplas die is ontstaan tijdens de zandwinning voor de aanleg van de Zwolse woonwijk de Aa-landen. Ik kom hier vaak wandelen omdat je het gevoel hebt echt even weg te zijn, zonder dat je de stad uit moet.

Vorige slide
Volgende slide

Geschiedenis van de Wijde Aa

De Wijde Aa ontstond rond 1970 toen zand werd gewonnen voor de ophoging van de Aa-landen. Vroeger was de plas kleiner en stond bekend als De Kolk van Helderlicht, vernoemd naar de boerderij die naast de plas staat. De naam Wijde Aa komt van het riviertje de Aa, waarvan de Westerveldse Aa het laatste stukje open water is dat overbleef.

Wandelroute rond de Wijde Aa

De plas wordt omringd door rietvelden, kleine bosjes en wandelpaden. Je kunt hier een fijne wandelroute volgen die ongeveer een halfuurtje duurt. Start bij het grindpad langs de Maaslaan of aan de Rijnlaan. Als je het routebestanden wilt downloaden, kun je dat hier doen.

Recreatieplas

De Wijde Aa heeft geen toezicht en geen toiletvoorzieningen. Zwemmen in het water is niet aan te raden, aangezien het water ook wordt gebruikt als overstort voor het riool. Check altijd op blauwalg voordat je een duik neemt. Voor veilige zwemlocaties kun je de website Zwemwater.nl raadplegen. De Wijde Aa staat daar niet als aanbevolen zwemlocatie op.

Honden zijn welkom bij de Wijde Aa en kunnen hier lekker zwemmen. Ook kun je hier varen met een bootje, zolang het geen verbrandingsmotor heeft.

Dierenweide de Aa-Weide

Halverwege je wandelroute kom je langs een gezellige kinderboerderij, De Aa-Weide. Hier lopen geiten, schapen en pony’s rond, en er zijn ook kleinere dieren zoals konijnen, kippen, kalkoenen en een eend. Tijdens openingstijden kunnen kinderen helpen met het voeren en knuffelen van de dieren. Een leuk extraatje tijdens je bezoek!

Boerderij Helderlicht

Bij de aanleg van de Aa-landen werd Boerderij Helderlicht gespaard. Dit is het enige historische boerenerf dat in de wijk bewaard is gebleven. De boerderij, daterend uit ongeveer 1840, ligt aan de rand van het park en wordt omringd door een rijke beplanting, waaronder grote zomereiken, oude appelbomen, een es en nog enkele zomereiken. Het erf geeft je een idee van hoe dit gebied eruitzag voor 1960.

Kort maar krachtig

Waar?

Helderlichtsteeg, Zwolle

Wat?

Recreatieplas

Harig wilgenroosje, kattenstaart, sint-janskruid en diverse waterplanten, zoals de gele plomp

Steenmarter, meervleermuizen, fuut, grauwe gans, grote Canadese gans, kuifeend, ransuil en grote bonte specht

Karpers, voorn, brasem, snoek en baars