Street art in Zwolle

Street art verwacht je misschien vooral in de grotere steden, maar ook in Zwolle zijn genoeg kleurrijke parels te spotten, zoals de in 3D-streetpaintings waar je wel even goed naar moet kijken omdat je hersenen je bijna een beetje lijken te bedonderen. Een echte optische illusie dus.

3D-straatschilderingen

In 2020 kon je diverse 3D-straatschilderingen in de binnenstad bekijken, toen met het thema corona (zie laatste foto). Ook dit jaar kun je weer een aantal mooie exemplaren bewonderen. De kunstwerken zijn tussen 15 en 24 juli aangebracht en zijn tot 31 oktober te aanschouwen. 

Onder andere kunstenaars Maureen Kolhoff, Ossama Nasr en Kerim Mušanović gingen met veel succes met verf aan de slag. Met de hashtag #DatIsZwolle kun je je kiekjes delen.


Korte Smeden


Oude Vismarkt

Klokkensteeg


Grote Kerkplein


Eiland

Gasthuisplein

Trotse Muren

Naast de tijdelijke driedimensionale kunstwerken telt Zwolle ook genoeg mooie andere ‘vaste’ schilderingen. Veel van deze mooie werken worden gemaakt door de stichting Trotse Muren. Trotse Muren staat voor kunst toegankelijk maken voor iedereen door het straatbeeld in Zwolle op te fleuren. Dat doen ze zeker! De kunstwerken zijn van extreem hoge kwaliteit.

Poppodium Hedon


Het grote kunstwerk op de muur van poppodium Hedon is een ware eyecatcher. De blauwe en paarse verf spatten van de muren af en de details zijn prachtig. Music & Murals is een project van kunstenaarsduo Studio Giftig. Op basis van songteksten van Nederlands grootste artiesten maken zij muurschilderingen. In Zwolle realiseerden zij in samenwerking met Typhoon, Sticks en Rico is deze Trotse Muur.

Stadkamer

Een van mijn persoonlijke favorieten is het vogelkunstwerk van Lonneke van Zutphen. De kleuren en details vind ik prachtig. Het kunstwerk is te vinden op de muur van de Stadkamer in het centrum. Naast deze muurschildering heeft Lonneke nog een schildering met vogels gemaakt, te zien aan de zijkant van het pand (aan de kant van de Zeven Alleetjes). De schildering was een primeur in Nederland: het was de eerste muurschildering gemaakt met luchtzuiverende verf.

Thomas a Kempis

In de Goudsteeg bewonder je het portret van een van de bekendste Zwollenaren ooit: Thomas a Kempis. Op 25 juli 2021 was het 550 jaar geleden dat hij overleed. Dat moment wilde het museum ANNO niet voorbij laten gaan. Deze schildering is gemaakt door Donovan Spaanstra. Leuk weetje: hij oefende het kunstwerk eerst al onder de IJsselbrug.

Academiehuis Grote Kerk

Dit is een tijdelijk kunstwerk, maar ook zeker het vermelden waard. Academiehuis Grote Kerk Zwolle zit middenin de grootste restauratie sinds zo’n 120 jaar. De komende anderhalf tot twee jaar staat het pand in de steigers en met dank aan het kunstwerk ziet het er een stuk fraaier uit. Aan de buitenkant van het gebouw worden ook werkzaamheden verricht, waarvoor houten panelen zijn geplaatst. Deze panelen vormden een mooie basis voor het 55 meter lange kunstwerk.

Op de muurschildering kijk je als bezoeker over de Zwolse daken heen, vanuit het perspectief van stadsduiven. Voor dit kunstwerk heeft het Academiehuis aan Stichting Trotse Muren gevraagd om jonge Zwolse talenten te selecteren. De schildering is gemaakt door de vier illustratoren Melanie, Wommol, Vince en Niek.

Creatieve coöperatie

De eerste Trotse Muur is te zien op het pand van de Creatieve coöperatie aan de Grote Voort en gemaakt door kunstenaars Roy Schreuder en Joram Roukes. Klik hier om de schildering te bekijken.

Tunneltje Lombardstraat

Grote kans dat je wel eens door het tunneltje bij de Lombardstraat bent gelopen om vanaf het Bethlehemkerkplein naar het Grote Kerkplein te lopen. Het is niet de mooiste plek van Zwolle, maar wel zijn er een aantal kleurrijke kunstwerken op de muren aangebracht.

Zeemeermin door Henk NijenhuisRode Spoorbrug

Onder de Hanzeboog vind je ook allerlei graffiti-kunstwerken, zoals deze Bugs Bunny. Wat mij betreft zijn het veelal minder mooie werken dan die van bijvoorbeeld Trotse Muren, maar ook dit doe ik ze niet na.

Lübeckplein

Het Zwolse Lübeckplein werd voorheen het meest ongezellige en kale plein van Zwolle genoemd. Lonneke van Zutphen heeft het plein met het 330 m2 hoge kunstwerk wat meer kleur gegeven. Het pand is 100 tegeltjes hoog en daarmee werd het een flink kunstwerk. De saaie witte tegeltjes zijn omgetoverd tot een kleurrijk kunstwerk.

Er is en komt nog meer

De bovenstaande kunstwerken zijn maar een greep uit al het moois in Zwolle. Zo heeft Lonneke – zoals je hierboven al kon zien en lezen – al meerdere panden een stuk mooier gemaakt en versierd met prachtige bloemstukken. Lonneke begint nu aan een enorme muurschildering op de nu nog kale Lelieflat. Het wooncomplex  van 36 meter hoog wordt straks een stukje mooier gemaakt door het verschijnen van een reusachtige plant. Mooie bijkomstigheid: de verf die ze gebruikt zuigt stikstof uit de lucht en proest calciumnitraat uit. Een mooie ontwikkeling. Ik vind het in ieder geval supertof dat Zwolle op deze manier steeds meer kleur krijgt.

Kort maar krachtig

Op diverse plekken in Zwolle

Van 3D-kunstwerken tot graffiti en van gedetailleerde tot kleurrijke exemplaren

Kunst & cultuur

Dit vind je misschien ook leuk