Wijde Aa

De Wijde Aa is een recreatieplas die is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de achterliggende Zwolse woonwijk de Aa-landen. Ik wandel er graag, omdat je het gevoel hebt dat je er echt even tussenuit bent en dat zonder al te ver te lopen.


Geschiedenis van de Wijde Aa

De plas is dus ontstaan tijdens de aanleg van de Aa-landen rond 1970 en werd gebruikt als zandwinplas om de woonwijk op te hogen. De naam is afgeleid van het riviertje de Aa, waarvan de Westerveldse Aa het enige overgebleven stuk open water is. De plas was voorheen kleiner en stond bekend als De Kolk van Helderlicht, vernoemd naar de gelijknamige boerderij die naast de plas staat (later in dit artikel hier meer over).


Wandelroute rondje Wijde Aa

Rond de plas liggen rietstroken, kleine bosjes en wandelpaden. Bekijk hieronder de wandelroute van het rondje om de Wijde Aa. Een rondje neemt ongeveer een halfuurtje in beslag.

Het startpunt ligt bij het grindpad langs de Maaslaan, maar je kunt uiteraard ook starten aan de kant van de Rijnlaan. Als je het rondje eenmaal gestart bent, kan er weinig misgaan. Wil je toch het gpx-bestand downloaden, dan kan dat hier.

Recreatieplas

Bij de Wijde Aa is geen toezicht en er zijn geen toiletten aanwezig. Het water is niet geschikt om te zwemmen, omdat het water onder meer worden gebruikt als overstort voor het riool. Zwemmen is dus niet aan te raden. Mocht je nou wel een duik in het water willen nemen, check dan ook van te voren of er geen blauwalg is geconstateerd. Als je wilt weten of je ergens veilig kunt zwemmen, bekijk dan de website Zwemwater.nl. De Wijde Aa staat hierop niet aangegeven als geschikte zwemplek.

Een bezoekje brengen aan de Wijde Aa met je viervoeter kan ook: honden zijn hier toegestaan en mogen hier zwemmen Daarnaast mag je hier varen met een bootje zonder verbrandingsmotor.


Dierenweide de Aa-weide

Redelijk aan het begin van de wandelroute kom je langs een leuke kinderboerderij. In de wei lopen geiten, schapen en pony’s. Er zijn ook kleine dieren aanwezig, zoals konijnen, kippen, kalkoenen en een eend. Tijdens openingstijden kunnen kinderen meehelpen met voeren en knuffelen van de dieren. Leuk om even een bezoekje aan te brengen.Boerderij Helderlicht

Boerderij Helderlicht bleef bij de aanleg van de Aa-landen gespaard. Het is het enige bewaard gebleven historische boerenerf in de wijk. Het erf kent een rijke beplanting, zoals een rij grote zomereiken, enkele oude appelbomen, een es en nog enkele zomereiken. De uit circa 1840 daterende boerderij ligt aan de rand van het park. De boerderij herinnert aan hoe dit gebied voor 1960 werd gebruikt.

Kort maar krachtig

Wijk Aa-landen, Zwolle

2,79 km 

Recreatieplas, geen zwemwater, zwemmen voor honden toegestaan, zonnen en varen met boot zonder verbrandingsmotor

Harig wilgenroosje, kattenstaart, sint-janskruid en diverse waterplanten, zoals de gele plomp

Steenmarter, meervleermuizen, fuut, grauwe gans, grote Canadese gans, kuifeend, ransuil en grote bonte specht 

Karpers, voorn, brasem, snoek en baars

Previous
Next

Natuur & routes

Dit vind je misschien ook leuk