Stadswandeling (centrum)

Verken het centrum van Zwolle met deze stadswandeling. Deze route leid je langs bezienswaardigheden zoals de Peperbus, Sassenpoort en museum De Fundatie. Ook wandel je kriskras door de stad, waardoor je ook allerlei schattige straatjes die wat minder bekend zijn zult passeren.

Previous
Next

Startpunt wandelroute

De Kriskras-door-Zwolle-wandeling start bij de Spinhuisbrug/theater De Spiegel, maar dit hoeft niet. Je kunt de route overal starten.

De route

De route is 5 kilometer en duurt ongeveer een uurtje. Bekijk hieronder de route via Komoot. Via de knop ‘meer info over deze tour’ kun je ook het gps-bestand exporteren.

Theater De Spiegel, Thorbeckegracht en Pelserbrugje

Vanaf theater De Spiegel loop je richting de Thorbeckegracht en langs het fraaie Pelserbrugje. De voetgangersbrug is vernoemd naar de bontwerkers (pelsers) die in de 15e eeuw in Zwolle actief waren en is in 1974 gebouwd. Wat mij betreft een van de mooiste bruggetjes van Zwolle en mag daarom in deze wandelroute niet ontbreken.

Previous
Next

Het Broerenkerkplein, Buitenkant en Waterstraat

Wandel vanaf de andere kant van het Pelserbrugje langs de stadsmuur, waarna je aankomt op het prachtige Broerenkerkplein. Dit is een klein parkje met gras, oude bomen en een kleine bloementuin aan de rand van het Zwolse winkelgebied. Ooit maakte het deel uit van een kloostercomplex, waarvan de Broerenkerk en de vroegere Librije (nu JaffaJaffa) zijn blijven bestaan.


Broerenkerkplein

Loop daarna via de schattige Waterstraat door richting het Rodetorenplein. Halverwege de Waterstraat kun je de Buitenkant en Thorbeckewal aanschouwen.


Waterstraat/Steenstraat

Rodetorenplein, Korte Kamperstraat en Ossenmarkt

Vanaf het Rodetorenplein loop je langs een deel van de Melkmarkt en loop je via de Korte Kamperstraat naar de befaamde Peperbus aan de Ossenmarkt. De Peperbus is de bijnaam van de Onze-Lieve-Vrouwetoren. De Zwolse toren dankt de naam aan zijn vorm, die lijkt op een peperbus. Met zijn hoogte van 75 meter kun je de markante toren al van veraf zien en is voor mij altijd een teken dat ik weer ‘thuis’ ben.

Grote Kerkplein, Oude Vismarkt, Nieuwe Markt, Sassenstraat

Toe aan een pauze? Op de Nieuwe Markt vind je veel leuke horecagelegenheden en terrasjes. Rond april vind je hier prachtige bloesembomen en is dan zeker een aanrader. Wandel verder richting het Bethlehemkerkplein, waar je ook Savvy Collectives vindt, en de Sassenstraat. De Sassenstraat is ook een erg leuk winkelstraatje met unieke winkels en boetiekjes.


Sassenpoort

Samuel Hirschstraat, Wolweverstraat en Walstraat

Nu kom je in de kleinere straatjes terecht, maar ook deze zijn zeker leuk om eens doorheen te lopen. In de Samuel Hirschstraat kom je ook langs de Synagoge van Zwolle, een pand met mooie voorgevel. Daarnaast staan in de Wolverstraat en Walstraat veel panden die een lust voor het oog zijn. Denk gekleurde huisjes en luiken.


Vijfhoek

Walstraat

Koestraat, Krommejak, Praubstraat en Fratersteeg

De zijstraatjes van de Koestraat zijn mijn favoriete Zwolse straten. De Krommejak is een van de oudste straten van Zwolle.  Deze straat is vernoemd naar de vorm van de straat: jak is een oud woord voor mouw of elleboog.  Eigenlijk de Kromme Elleboog dus.

Krommejak

Goudsteeg

Papenstraat, museum De Fundatie en park Eekhout 

Vanuit de Papenstraat loop je verder richting een van de bekendste bezienswaardigheden van Zwolle: museum De Fundatie. Het museum voor beeldende kunst is herkenbaar door het bolvormige dak en de gouden duif en is het voormalige Paleis van Justitie. Het museum werd in 2012/2013 uitgebreid met een nieuwe expositieruimte op het dak van het bestaande gebouw. Deze ovaal bolvormige toevoeging is een ontwerp van Bierman Henket architecten. Het kunstwerk van de duif is ontworpen door Marte Röling en heet de ‘Grote Gouden Vette Vredesduif’ en is een ware blikvanger.


Papenstraat (na het Poortje van Cele)

Het Poortje van Cele/Celepoort dateert uit 1623 en leidt je naar een schattig binnenplaatsje. De boog geeft toegang tot de woning van de Zwolse pedagoog Johan Cele.

Museum de Fundatie
 
Park Eekhout is een stadspark in Zwolle en een beetje een verborgen pareltje. Het park was oorspronkelijk de tuin van de villa Eekhout, maar werd in 1910 gekocht door de gemeente Zwolle. Eekhout heeft ook een kleine dierenweide.


Park Eekhout

Burgemeester van Roijensingel, Groot Wezenland en Kerkbrugje

Loop langs de statige panden van de Burgemeester van Roijensingel en de bekende fontein richting Groot Wezenland. 

Previous
Next

Op de plek van Groot Wezenland stond vroeger een ziekenhuis: het Weezenlanden (vroeger het R.K. Ziekenhuis). Inmiddels zijn er huizen voor in de plaats gekomen. Loop langs het water en geef je ogen de kost door het aanschouwen van de mooie panden aan de Wilhelminasingel en het Ter Pelkwijkpark.


Panden aan de Wilhelminasingel

Kerkbrugje, Diezerpoorterbrug en Badhuiswal

Loop via de Kerkbrug, beter bekend als het Kerkbrugje, richting de Diezerpoortenplas. Het Kerkbrugje verbindt het Groot Wezenland en het Terpelkwijkpark/Kerkstraat. Lang geleden was het een draaibrug, die in  1876 op verzoek van bewoners van de Wipstrikkerallee werd gebouwd zodat bewoners buiten de grachten de binnenstad makkelijker konden bereiken. In 1984 werd de draaibrug vervangen door de huidige vaste brug.
 
De Badhuiswal is ook leuk om te bekijken. Je krijgt bijna het gevoel dat je in Frankrijk rondloopt. Het is een park aan de rand van het centrum van Zwolle. Toen de stad rond 1600 van bastions en wallen werd voorzien, heette de Badhuiswal het Diezerpoortenbolwerk. In 1842 opende dr. E.T. Schaepman hier een badhuis en daaraan dankt de Badhuiswal haar naam. 

 

Kort maar krachtig

5 kilometer

De Spiegel, Pelserbrugje, Peperbus, Sassenpoort en Museum de Fundatie

O.a. Bij Hartje Zwolle, de Gillende Keukenmeiden, Brasserie Jansen, Villa Suikerberg en Everyday Bread & Coffee (op de route)

Park Eekhout

Natuur & routes

Dit vind je misschien ook leuk