Arto-Edelsmeden

Op het Meerminneplein vind je Arto-Edelsmeden, waar je je eigen ring of hanger kunt smeden, een handgemaakt sieraad koopt of fraaie woonaccessoires op de kop tikt.

Arto-Edelsmeden: hoe het begon

Voor het begin van Arto-Edelsmeden gaan we een aantal jaren terug in de tijd. Het bedrijf werd in 2007 opgericht door Arie en Tonny, in het Veluwse dorp Emst. Hier komt ook de naam Arto vandaan: van de eerste twee letters van hun voornamen). In Emst werd een oude varkensschuur omgetoverd tot een mooi werkatelier. Inmiddels is het bedrijf in 2016 overgenomen door Pernille – de dochter van Arie en Tonny – en haar man Mayken. Door het helpen bij de workshops kwamen ze erachter hoe leuk ze het vonden en dat maakte het de moeite waard om hun toenmalige banen op te zeggen en het familiebedrijf voort te zetten.

In oktober 2019 lieten Pernille en Mayken Emst achter zich, om vervolgens aan het Meerminneplein verder te gaan. Naast de zestien werkplekken en de ontvangstruimte, beschikt dit pand ook over winkelruimte. Het webshopassortiment en de woonaccessoires zijn hierdoor ook fysiek te bekijken.

Omscholing

Pernille en Mayken hadden eerst een andere fulltimebaan. Pernille was officemanager en Mayken steigerbouwer. Mayken vond het zo leuk om mee te helpen in het atelier dat hij ervoor heeft gekozen zich om te scholen tot goudsmid.

Workshops

Bij Arto kun je twee soorten workshops volgen:

  • Ring/hanger maken
  • Trouw-/relatiering maken

Het is ook leuk om een workshop cadeau te doen! Onder begeleiding van een ervaren edelsmid maak je in een ochtend of middag een prachtig sieraad. Bij Arto werken ze standaard met 925 sterling zilver. De prijs voor een workshop is dan € 79,95. Voor dit bedrag maak je dan een mooi zilveren sieraad (materiaal van het maken van het sieraad is inbegrepen), al is het mogelijk om er voor een meerprijs bijvoorbeeld een edelsteen of gravering aan toe te voegen. Een gouden ring maken behoort ook tot de mogelijkheden. 

Aan het begin van de workshop starten Mayken en Pernille met het laten zien van verschillende voorbeelden, waarmee ze een beeld geven van wat de mogelijkheden zijn om te maken in de workshop en welke verschillende bewerkingen/breedtes en modellen er mogelijk zijn. Deze voorbeeldmodellen zijn ook te passen, zodat je en goede keuze kunt maken welke breedte en model goed bij jouw hand past. Iedereen start vervolgens aan het begin van de workshop met een zilveren (of gouden) plaatje die je zelf gaat vormen tot je eigen ring. Dat betekent dat je in het atelier ook zelf gaat solderen, schuren en polijsten.

Trouw-/relatiering maken

Bij Arto kun je ook met je partner aan de slag om een trouw-/relatiering te maken. Zo maak je je trouwdag nog specialer. Ook bij deze workshop doe je alles zelf en krijg je persoonlijke begeleiding. Je kunt kiezen uit een privéworkshop of ‘stellendag’, waarin je bij de laatste optie met maximaal vier andere stellen tegelijk bezig bent met het maken van een ring. Ook worden er foto’s gemaakt terwijl jullie bezig zijn, dus je hebt meteen nog een ander leuk aandenken. 

Persoonlijke aandacht

Pernille en Mayken vinden persoonlijke aandacht onwijs belangrijk, waardoor ze niet klassikaal werken. Iedere deelnemer heeft een eigen werkplek tot zijn/haar beschikking en wordt een-op-een geholpen bij het proces. Tijdens de workshop doe je alles zelf: van het afwerken tot het polijsten. Pernille vertelt dat iedereen dit kan, dus het maakt niet uit of je ervaring hebt of creatief bent.

Coronatijd

Pernille en Mayken hebben het tijdens de coronatijd zwaar te verduren gekregen. Zo was het een tijd niet mogelijk om workshops te houden of was dit alleen mogelijk voor één huishouden. Hierdoor kregen ze wel tijd voor andere werkzaamheden. Pernille en Mayken zijn positief ingesteld en denken in mogelijkheden. Pernille: “Zo was er nu meer tijd voor het beheren van de socialmediakanalen, zoals Instagram. Daarnaast zijn we ook begonnen met de verkoop van woonaccessoires.”

De winkel: handgemaakte sieraden en woonaccessoires

In het winkelgedeelte, voorin de winkel, vind je allerlei mooie interieuraccessoires. Denk aan een agaatschijf op voet, kandelaars, kussenhoezen en theelichtjes. Pernille houdt zich bezig met de inkoop van de woonaccessoires. Ze koopt in wat ze zelf mooi en leuk vindt en ook graag in hun eigen huis zou zetten. De persoonlijke stijl vind je niet alleen terug in de branding van het bedrijf, maar ook in alle items in de winkel. Of het nou gaat om sieraden of de woonaccessoires, alles is met liefde gemaakt en geselecteerd.

Daarnaast kun je ook handgemaakte sieraden kopen die in het atelier worden gemaakt. Je kunt ook een uniek sieraad laten ontwerpen. Het is zeker de moeite waard om eens binnen te lopen.

Woon je niet om de hoek? De woonaccessoires en sieraden uit het webshopassortiment zijn ook via de website te bestellen.

Kort maar krachtig

Meerminneplein 3, Zwolle

Handgemaakte sieraden en woonaccessoires

Workshops ring, hanger of trouw-/relatiering maken

Winkel:
Dinsdag: 10:00 – 17:00 uur
Donderdag t/m zaterdag: 09:00 – 17:00 uur (zondag, maandag en woensdag gesloten).*
Workshops: Woensdag t/m zaterdag: 09:00 – 16:30 uur.

*De openingstijden kunnen afwijken. Hierboven staan de openingstijden van het moment van schrijven weergegeven.

Previous
Next

Winkelen

Dit vind je misschien ook leuk