Savvy Collectives

Pand Savvy Collectives

Aan het Bethlehemkerkplein vind je Savvy Collectives, een schattig en kleurrijk pand met vrolijke raamschilderingen. Niet zomaar een kledingwinkel, aangezien Iliana (27) enkel preloved items verkoopt. Unieke items die op zoek zijn naar een nieuw thuis: fijn voor de portemonnee én de planeet.

Krijtbord Savvy

Savvy Collectives

Nadat het al een aantal jaren kriebelde, startte Iliana in april 2021 met haar eigen winkel.

Daarna ging het snel: in september kreeg ze het pand in haar bezit en begon ze met klussen. In oktober opende Savvy Collectives haar deuren. Over de naam hoefde Iliana niet lang te denken. Iliana: “Ik was op zoek naar een korte naam. Tijdens het lezen van een Engels boek, vielen mijn ogen op het woord ‘savvy’, dat gezond verstand betekent. Naast dat het goed klonk, past het ook. We moeten ook wat betreft mode ons gezonde verstand gebruiken.”  

Iliana: “Ik heb hier vervolgens Collectives aan toegevoegd, omdat ik het zie als een collectief. We doen het samen: mensen leveren kleding die ze niet meer dragen in bij Savvy en klanten kunnen de items weer een nieuw leven gunnen.”

Buiten SavvyZithoek Savvy

Duurzaamheid

Iliana studeerde International Fashion & Management aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) en leerde hier al veel over duurzaamheid binnen de mode-industrie. 

Haar droom? Minder fast fashion en textielafval en meer aandacht voor onze planeet. Om die reden verkoopt Savvy Collectives enkel tweedehands kleding om zo alleen gebruik te maken van het moois dat al geproduceerd is. Uiteindelijk wil ze bijdragen aan een eerlijkere en langzamere mode-industrie. Iliana ziet graag dat we beter nadenken over de aanschaf van nieuwe items en dat we kleding die we niet meer dragen een nieuw leven gunnen.

Winkelruit Savvy CollectivesPaskamer Savvy

Kleding inbrengen

Savvy Collectives verkoopt tweedehands kleding die wordt ingebracht. Wanneer een kledingstuk wordt verkocht, krijg je 40% van de verkoopprijs. Je kunt dit tegoed uit laten betalen of besteden in de winkel. Wil je opruimen en de items die je niet meer draagt een nieuw thuis geven, dan is dit dus een hele fijne manier. De items die niet verkocht worden, kun je ophalen of laten doneren. Iliana schenkt de items dan aan een goed doel of aan studenten die het door middel van upcyclen weer iets nieuws van maken. Hier lees je meer over het inbrengen van kleding.

De kledinginbreng en het uitzoeken vindt Iliana het leukst aan haar werk. “Ik kijk per item of het iets is voor de winkel en kijk hierbij niet naar het merk. Het is al geproduceerd, dus het hoeft niet per se van een duurzaam modelabel te zijn.” 

Eigen collectie Scrapfab

Iliana verkoopt naast tweedehands items ook handgemaakte items van haar merk Scrapfab, dat ze samen met haar zusje Nadiah runt. Ze maken hun producten, waaronder giletjes en scrunchies, handgemaakt van materiaalafval, restjes of tweedehands materialen.

Daarnaast maakt Iliana’s tante allerlei leuke gehaakte items van wol van bijvoorbeeld de kringloopwinkel. “Mijn tante is erg goed in haken en koopt ook wel eens allerlei kleuren wol bij de kringloop, die ze vervolgens wast met een kleurstof.”

Scrunchies ScrapfabKledingrek Savvy

Toekomstplannen

Dromen en plannen heeft Iliana met Savvy Collectives genoeg. “Uiteindelijk hoop ik dat mijn winkel niet meer kan bestaan, omdat mensen minder fast fashion kopen”, zegt Iliana grappend. Ze hoopt in de toekomst vaker samenwerkingen aan te gaan met andere creatievelingen om items te upcyclen en te verhuizen naar een groter pand.

Kort maar krachtig

Bethlehemkerkplein 30, Zwolle

Tweedehands/preloved en handgemaakte items

Woensdag t/m vrijdag: 14:00 – 17:00 uur en zondag 11:00 – 17:00 uur*

*De openingstijden kunnen afwijken. Hierboven staan de openingstijden van het moment van schrijven weergegeven.

Previous
Next

Winkelen

Previous
Next

Dit vind je misschien ook leuk