Zwolse Balletjeshuis

Zwolse Balletjeshuis

In het witte pand op het Grote Kerkplein zit een heus Zwols pareltje verborgen. Een klassieke toonbank, vele glazen potten vol oud-Hollands snoep en het befaamde Zwolse Balletje: een bezoekje aan het Zwolse Balletjeshuis mag niet ontbreken als je in Zwolle bent.

Toonbank Zwolse Balletjeshuis

Historie van de Zwolse balletjes

Het recept van de Zwolse lekkernij is eeuwenoud en een goed bewaard geheim. Daarentegen is het wel bekend dat de Zwolse balletjes op ambachtelijke wijze in de kelder van het pand worden gemaakt. In koperen potten wordt bruine suiker op open vuur gekookt tot suikerdeeg. Dit deeg wordt op een gekoelde tafel gegoten, zodat er een kneedbare massa ontstaat. Vervolgens wordt het suikerdeeg uit elkaar getrokken tot meerdere repen deeg. Tot slot worden de repen door een wals gehaald, waarna het deeg de vorm van de bekende kussentjes krijgen. Op de website van het Zwolse Balletjeshuis staat ook een filmpje van het proces.

De winkel is een lust voor het oog en brengt je terug naar vroeger. Het heeft alles wat je van een oud-Hollandse snoepwinkel verwacht en de winkel is nog steeds zo ingericht zoals bij de opening in 1845 het geval was. Op de gevel van het pand prijkt de naam J. van der Kolk. Hij begon met het Zwolse Balletjeshuis. 

Het pand

Het pand was het oorspronkelijke woonhuis van o.a. Arnold Voltelen, telg uit een geslacht dat maar liefst vijftien predikanten leverde, zo valt te lezen op het bordje op de gevel. In 1845 werd de winkel vergroot met het achterliggende huis De Pelgrim en ingericht als stekenbakkerij.

Close-up snoepgoed

Smaken

Momenteel is het Zwolse balletje het enige gestoken snoepje in Nederland dat nog in de winkel op ambachtelijke wijze wordt geproduceerd. De zwarte steken zijn de originele balletjes en werden gebruikt om de koffie te zoeten. Toen er kristalsuiker beschikbaar kwam, werden ook de smaken als vanille, mokka en diverse vruchtensmaken aan het assortiment toegevoegd.

Close-up snoepzakje Zwolse BalletjeshuisSnoepzakje Zwolse Balletjeshuis

Zwolse producten en souveniers

Naast al het snoepgoed verkoopt het Zwolse Balletjeshuis ook Zwolse souveniers en streekproducten, zoals Zwols bier en Zwolse mosterd. Wil je een leuk aandenken aan jouw bezoek aan Zwolle, dan kun je hier zeker slagen.

Tourist info

Wil je meer weten over wat Zwolle allemaal te bieden heeft, dan kun je gelijk langs het Toeristisch Informatie Punt, dat sinds 2015 in het Zwolse Balletjeshuis zit gevestigd. Hier kun je onder andere terecht voor folders van de aankomende evenementen, stadswandelingen, fietstochten.

Zwolse Balletjeshuis ZwolleHet Zwolse Balletjeshuis

Kort maar krachtig

Grote Kerkplein 13, Zwolle

Snoepwinkel met authentieke Zwolse Balletjes en oud-Hollands snoepgoed, zoals kaneelstokken, wijnballen en erwtjes

Maandag t/m zaterdag: 10.00 – 17.00 uur (zondag gesloten)

*De openingstijden kunnen afwijken. Hierboven staan de openingstijden van het moment van schrijven weergegeven.

Previous
Next

Eten & drinken

Dit vind je misschien ook leuk