Engelse Werk

Zwanen Engelse Werk

Het Engelse Werk is waarschijnlijk het bekendste park van Zwolle. In 1828 heeft de stad Zwolle op de plek van de voormalige vesting ‘het Nieuwe Werk’ een openbaar wandelpark aangelegd. Tuinarchitect Hendrik van Lunteren ontwierp het park. 

Het Engelse Werk dankt haar naam aan de Engelse landschapsstijl van het park. Denk bruggetjes, ronde vormen, paadjes en waterpartijen. Het park is 16 hectare groot en te lopen vanaf het station en het centrum.

Zwaantjes het Engelse WerkEngelse Werk Zwolle

Historie

De geschiedenis van het park gaat ver terug. We maken hiervoor een sprongetje naar het einde van de zestiende eeuw. Toen werd in het open gebied tussen de IJssel en de ommuurde stad Zwolle een verdedigingslinie opgeworpen die bestond uit een aarden wal met een brede sloot. In de zeventiende eeuw werd deze uitgebreid en kreeg de naam Het Nieuwe Werk. De twee hoornwerken die er op advies van Menno van Coehoorn kwamen waren verbonden door een gemetselde tunnel die nog in het park aanwezig is. In 1790 hield Zwolle op vestingstad te zijn.

Met de paardentram

In de negentiende eeuw was de wandeling vanuit het centrum langs de Willemsvaart via de Veerallee naar het Katerveer erg populair onder Zwollenaren. Men kon met de paardentram vanaf de tramremise bij het Katerveer (nr. 3) weer terug naar de stad. Jarenlang vormde de tramremise het eindpunt van de tramverbinding vanuit de binnenstad van Zwolle naar het Katerveer.

Herfst Engelse WerkRad Engelse Werk

Het rad

Het groene rad, of eigenlijk mijnwiel, werd in 2980 aan de stad Zwolle geschonken door partnerstad Lünen, ter herdenking van het 750-jarige bestaan van Zwolle.
 

Wandelroutes

Je kunt prettig wandelen in het Engelse Werk. Wanneer je de paaltjes volgt, kun je kiezen tussen twee routes: een van 1,7 en een van 3,3 kilometer. Je kunt de route uitbreiden met een stuk over de Schellerdijk (met uitzicht over de uiterwaarden en IJssel) of het Spoolderbos. De Katerveersluizen zijn ook de moeite waard. Je bent daar echt even de stad uit. Een andere tip is het Voerman Struinpad met het voetveertje ‘t Schellerveertje. Het zelfbedieningsveertje werkt op zonne-energie en is in de vaart tussen mei en oktober.

Uitspanning het Engelse Werk

Toe aan een pauze? Geen probleem. Bij Uitspanning het Engelse Werk kun je lunchen en bijvoorbeeld een lekker stuk appeltaart met slagroom bestellen. Ze verkopen er ook picknickboxen. Ook leuk om met je picknickmand een mooi plekje in het park op te zoeken. Voor de term ‘uitspanning’ moeten we terug in de tijd: de term verwijst naar de negentiende eeuw toen welgestelden het park bezochten met hun rijtuigen.

Houd er rekening mee dat Uitspanning het Engelse Werk op maandagen gesloten is.

Bomen Engelse Werk ZwolleBomen tijdens herfst 

Kort maar krachtig

Meerdere wandelroutes en veel mogelijkheden om deze uit te breiden

Koffie, lunch en diner bij Uitspanning het Engelse Werk 

Afwisselend landschap: van bosgebied tot uiterwaarden

Specht, ooievaar, roek, blauwe reiger, vleermuis en ree

Rododendron, holwortel, azalea en bosanemoon

Natuur & routes

Dit vind je misschien ook leuk