Wandelroute Langenholte – Wijde Aa

Hek Holthagen

De Buitenlanden Langenholte, waar het Zwarte Water en de Vecht samenstromen, behoort toch wel tot een van de mooiste plekjes van Zwolle. Via de kronkelende dijkpaadjes bij Holthagen wandel je langs de uiterwaarden, knotwilgen en wateren. Het Natura 2000-gebied staat bekend om haar uitgestrekte kievitsbloemhooilanden.

Hek op de dijk Holthagen in ZwolleDijk Holthagen in Zwolle

De wandelroute

De route start op de Agnietenbergweg en via Holthagen loop je richting de Brinkhoekweg en vervolgens naar de Wijde Aa. De route is bijna vijf kilometer lang en bezorgt je een heus vakantiegevoel.

Toegankelijkheid gebied Langenholte

De dijk bij Holthagen is ook onderdeel van het de fietsroute Rondje Zwolle. Het gebied is bereikbaar via de Agnietenbergweg en niet toegankelijk voor auto’s. Je kunt de route uiteraard ook vanaf de Wijde Aa starten en eindigen bij de Agnietenbergweg. Het is dan een leuk idee om een kopje koffie te drinken bij de Agnietenberg.

Hekje met sloot bij HolthagenWeiland Holthagen Zwolle

Historisch erfgoed

Halverwege de dijk loop je langs een stukje historisch erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Aan de weerszijden van de Vecht is een tankweer gebouwd. Dit is een betonnen vrachtwagenhindernis om de opmars van het leger te vertragen. Een deel van de muur is hier weggehaald en daar loopt nu het fietspad. Aan de andere kant van de Vecht (bij de Glinthuisweg) ligt het restant van de andere tankweer.

Via de Brinkhoekweg wandelen naar de Wijde Aa

Via de Brinkhoekweg wandel je naar de Wijde Aa. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en je kunt de Wijde Aa bereiken via de Dodenweg of het Pennegoorpad. Dit zijn allebei smalle paadjes die je vanaf de Brinkhoekweg kunt bereiken. Je kunt de route verder uitbreiden door het volledige rondje om de plas heen te lopen. Wist je dat de naam Wijde Aa is afgeleid van het riviertje de Aa, waarvan de Westerveldse Aa het enige overgebleven stuk open water is?

Informatiebord Holthagen ZwollePad op de dijk Holthagen

Kort maar krachtig

4,94 kilometer

Koffie, lunch en diner bij De Agnietenberg

Wilde kievitsbloem, bloemrijke hooilanden, gulden boterbloem en pinksterbloem

Otter, ree, haas, weidevogels en kwabaal 

Previous
Next

Natuur & routes

Dit vind je misschien ook leuk